Σαν ήρωα επιχείρησε να παρουσιάσει για ακόμη μια φορά τον εαυτό του από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός υπερασπιζόμενος το ακραίο μέτρο επιβολής προστίμου σε όσους άνω των 60 ετών δεν συμμορφωθούν με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε από την έναρξη της ομιλίας του να παίξει με τις λέξεις κάνοντας λόγο για «αναγκαίο» και όχι «υποχρεωτικό» εμβολιασμό, ενώ υποστήριξε ότι δεν πρόκειται για οριζόντια εφαρμογή μέτρο, καθώς έρχεται ενόψει της μετάλλαξης Όμικρον και με επίκεντρο την ηλικιακή κατηγορία των άνω των 60.
Σε μια ομιλία έντονα εγωκεντρική και με πολύ συχνή χρήση του πρώτου ενικού ο πρωθυπουργός δήλωσε «από την πρώτη στιγμή δεν έκρυψα ότι η συγκεκριμένη απόφαση με βασάνισε. Είμαι βαθιά φιλελεύθερος πολιτικός και οποιαδήποτε έννοια υποχρεωτικότητας μου είναι αρκετά δυσκολοχώνευτη. Αισθάνομαι βαρύτερη την ευθύνη για το κοινό καλό. Αντίθετα με άλλους που αναλάμβαναν το ρίσκο να διασπούν το υγειονομικό μέτωπο, προτιμώ να αποδειχθώ πρόσκαιρα αυστηρός και να αποδειχθώ υγειονομικά σωστός».
Κουνώντας ξανά το δάχτυλο προς τους ανεμβολίαστους ανέφερε «μένουν απροστάτευτοι και πολιορκούν το σύστημα στερώντας θεραπεία από χιλιάδες άλλους που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας».
Στη συνέχεια επιχείρησε να δικαιολογήσει την απόφασή του υπογραμμίζοντας:
- Τώρα η απειλή είναι ακόμη μεγαλύτερη, όσο πιο γρήγορα επιταχύνουμε τους εμβολιασμούς τόσο καλύτερα προστατευμένοι θα είμαστε. Τον τελευταίο μήνα οι ηλικιωμένοι επέδειξαν μεγαλύτερη απροθυμία να εμβολιαστούν τον τελευταίο μήνα.
- Μόνο το πρόστιμο προσδίδει στη ρύθμιση το γνήσιο υποχρεωτικότητας. Δεν αποτελεί παρά ένα αντίτιμο υγείας, για την ενίσχυση των νοσοκομείων, τα οποία τόσο δοκιμάζονται. Είναι πολύ εύκολο να μην καταβάλει κανείς το πρόστιμο, αρκεί να εμβολιαστεί.
- 83% από τους άνω των 60 πείστηκαν με κάποιον τρόπο να κάνουν το εμβόλιο. Το 17% είναι πολύ μεγάλο ποσοστό για να το αγνοήσει κανείς. Πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να εμβολιαστούν και να προστατευθούν.
- Το Σύνταγμα αναφέρει ρητά ότι το κράτος μεριμνά για την δημόσια υγεία. Η πρόβλεψη είναι απολύτως συνταγματική, το λένε πολλοί συνταγματολόγοι. Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός έχει ήδη τη σφραγίδα του ΣτΕ πολλών εθνικών και διεθνών δικαστηρίου, αλλά και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
- Δεν επεκτείνουμε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό γιατί οι δράσεις πρέπει να είναι αναλογικές. Επιλογή μας είναι να λειτουργούν οικονομία και κοινωνία, γιατί οι παρεμβάσεις μας πρέπει να είναι στοχευμένες. Δεν γεμίζουν οι ΜΕΘ από στρατιωτικούς και αστυνομικούς από ηλικιωμένους γεμίζουν.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του αποκάλυψε ότι έχει ζητήσει να εξεταστεί εάν μπορεί να συντομευθεί το διάστημα μεταξύ 2ης και 3ης δόσης «αν μπορούμε και το εγκρίνουν οι ειδικοί να ανοίξουμε την 3η δόση ενδεχομένως και στους 4 μήνες».
Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι από την ανακοίνωση του μέτρου έχουν κλειστεί 20.000 ραντεβού για εμβολιασμό σημειώνοντας ότι μπορεί το μέτρο αυτό να αποδειχθεί όχι μόνο δίκαιο και νόμιμο, αλλά και αποτελεσματικό.
Δεν παρέλειψε να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για «απεγωνσμένη αντιπολιτευτικότητα που φανερώνει τη διγλωσσία και το φλερτ με τους αντιεμβολιστές», ενώ επιχείρησε να… διεμβολίσει το ΚΙΝ.ΑΛΛ., λέγοντας ότι περιμένει να ακούσει την άποψή του κόμματος.
«Αισθάνομαι ότι πράττω το καθήκον μου και έχω απόλυτα ήσυχη τη συνείδησή μου με τις τολμηρές και πολιτικά δύσκολες αποφάσεις» είπε καταλήγοντας ο πρωθυπουργός.